Adres: plac Inwalidów 10, Warszawa
Dzielnica: Żoliborz.
Typ: kuchnia warszawska.
Termin wizyty:
sierpień 2016.
Cena: należy założyć 70-100zł/ osobę.
Detox ogórek - ten koktajl pobudza kubki smakowe. Ma aksamitny smak, który się zapamiętuje.
Ser kozi w oliwie - według tradycyjnej starej polskiej kuchni - ser (prawdziwy kozi) pocięty w małe kawałeczki zatopiony w dobrej oliwie i posypany czarnuszką - zamiast pieprzu. Pyszności aksamitne.
Rosół bez makaronu z marchewką - robiony według starej receptury - kurczak plus podroby. Do tego marchewka i pietrucha. Rosół na duży uśmiech.
Dzielnica: Żoliborz.
Typ: kuchnia warszawska.
Termin wizyty:
sierpień 2016.
Cena: należy założyć 70-100zł/ osobę.
Pożywić się w "Żywicielu" czy u "Żywiciela" przychodziłam kilka razy o różnych porach dnia i wieczoru. Żywiłam się śniadaniem, obiadem i kolacją. Żywiłam się, kiedy mogłam jeść wszystko. Staram się pożywić i teraz, kiedy nie mogę jeść ani glutenu, ani laktozy.
"Żywiciel" miał raz gorsze dnie, raz lepsze. Jednak od jakiegoś czasu je się tam smacznie. Nie wiem, czy jest to kwestia zmiana kucharzy, stabilizacji kelnerek - które nie wiem, co jedzą i co piją, ale od zawsze i zawsze pełne są uśmiechu.
"Żywiciel" miał raz gorsze dnie, raz lepsze. Jednak od jakiegoś czasu je się tam smacznie. Nie wiem, czy jest to kwestia zmiana kucharzy, stabilizacji kelnerek - które nie wiem, co jedzą i co piją, ale od zawsze i zawsze pełne są uśmiechu.
Żywiciel od jakiegoś czasu mile zaskoczył mnie także tym, że kucharz otwarty jest całkowicie na gościa. Sos bez mąki - nie ma problemu.
Zupa bez mąki, makaronu - nie ma problemu.
Ziemniaki z wody zamiast pure - nie ma problemu.
Mięso - bez panierek - nie ma problemu.
Zupa bez mąki, makaronu - nie ma problemu.
Ziemniaki z wody zamiast pure - nie ma problemu.
Mięso - bez panierek - nie ma problemu.
Detox ogórek - ten koktajl pobudza kubki smakowe. Ma aksamitny smak, który się zapamiętuje.
Ser kozi w oliwie - według tradycyjnej starej polskiej kuchni - ser (prawdziwy kozi) pocięty w małe kawałeczki zatopiony w dobrej oliwie i posypany czarnuszką - zamiast pieprzu. Pyszności aksamitne.
Rosół bez makaronu z marchewką - robiony według starej receptury - kurczak plus podroby. Do tego marchewka i pietrucha. Rosół na duży uśmiech.
Sztuka mięsa z sosem musztardowym i puree z selera - kubki smakowe prostują się z zachwytu. Mięso samo odchodzi od widelca. Puree z sosem musztardowym wyśmienite. Zrobienie dobrego pure z selera, które nie jest mdłe jest nie lada umiejętnością - pokłony dla kucharza. Nic więcej dodać, nic więcej ująć - po prostu trzeba to powtórzyć.