SANTORINI

Adres: Egipska 7, Warszawa

Dzielnica: Saska Kępa

Typ: tawerna grecka, kuchnia grecka, kuchnia śródziemnomorska

Termin wizyty: wrzesień 2016.

Cena: należy założyć 100zł/osobę. 



 


Tawerna grecka w środku Warszawy. Tawerna z metalowymi krzesłami i miłą atmosferą.


Santorini Warszawa


Przystawka: SUPA ME LAHANIKA czyli krem z białych warzyw z grillowaną okrą.



Kuchnia grecka daleka jest od wielkiej ilości zup. W Grecji zupy jada się jedynie zimą. Greckie zupy oparte są na warzywach, ciecierzycy i oliwie z oliwek. Często są to dwu składnikowe zupy.
 
Zupa z białych warzyw czyli przepyszny poetycki smak na talerzu: pietruszki, szparag, ziemniaka, cebuli i innych białych korzennych warzyw. Smak ten potęguje grillowana okra (fasolka). Zabrakło mi tu niewielkich oczek oliwy z oliwek, które pojawiają się na talerzach w greckich tawernach.....miała być oda do warzyw a wyszedł jedynie miły grecki poemat.



Danie główne: VODINO STIFADO czyli wołowina duszona z cebulkami stifado z cynamonem i pomidorami podana z ryżem.

 
Poprawnie przygotowana wołowina z lekko suchym ryżem.

Danie główne: KEFTEDES czyli wegetariańskie kofty podane z favą - musem z grochu i oliwy i greckim chlebem pita.
 
 



Kofty to maleńkie placuszki. W Grecji przygotowuje się je przede wszystkim z cukinii. Podstawą tych małych "kotlecików" jest zawsze feta. Każda gospodyni grecka ma swój własny przepis na te pyszności. 

Santorini raczy swych gości koftami z cukinii i buraczków. Małe pyszne cudeńka, które rozpływają się w ustach. Dobrze skomponowane z resztą dodatków, które odnajdziemy na talerzu.



Deser: MILA czyli jabłko pieczone w winie Mavrodaphne z figami i rodzynkami podane z kremem śmietankowym

 


Jabłko jest miłym zakończeniem uczty greckiej. Polecam ten deser z kawą grecką.